Foredrag i Stenløse og Fangel

Leif Møller

Kender du din kirke?

Onsdag den 2. oktober 2019 kl 14.30 i Stenløse konfirmandhus

Hvis ikke, kan man møde op i Stenløse Konfirmandhus onsdag den 2. oktober kl. 14.30. Her vil kirkeværge Leif Møller med ord og billeder fortælle om Stenløse Kirke gennem 1000 år. Kirkens historiske inventar vil også blive gennemgået.

Foredragsrække 2019-2020

Hvad vil det sige at eksistere som et menneske, hvor det er et vilkår at skulle tilegne sig livet ved at lære af dets tilskikkelser? Vi er sat i en historisk og kulturel sammenhæng og det har betydning for hvordan vi tænker om det at leve og de vilkår vi Stenløse konfirmandhus
møder i livet.

Har troen en betydning for vores liv og hvordan vi forholder os til sygdom, smerte og sorg? Og hvordan vi takler modgang uden at miste livsglæde og livsmod? Med tre kompetente stemmer vil vi belyse spørgsmålene fra deres vinkler, indsigt og erfaring.

Alle foredragene er fællesarrangementer tilrettelagt af Stenløse og Fangel menighedsråd. Sidste foredrag er i det nye sognehus i Fangel. Vel mødt til en spændende foredragsrække!

Carsten Koldby Kristiansen

Hvem var det lige, der vandt prinsessen og det halve kongerige?

Tirsdag den 17. september 2019 kl. 19.00 i Stenløse konfirmandhus

Ja, det var selvfølgelig Kolds-Hans! Det er værd at tænke over, at eventyret om Klods-Hans er skrevet af en dansk forfatter, nemlig H.C. Andersen. Men det synes som om, vi i Danmark i dag har glemt den afgørende sandhed, eventyret vil fortælle. Klods-Hans’ to brødre, der også gerne ville vinde prinsessen, forsøgte med at lære viden udenad og dermed vise, hvad de kunne, men tabte. Klods-Hans derimod viste, hvem han var – og vandt.

Eller med andre ord: Identitet har forrang for funktion: Dannelse kommer før uddannelse. Hvad betyder det for opdragelse og læring; ja for at blive menneske?

Carsten Koldby Kristiansen er Cand. Theol. og tidligere. forstander på Silkeborg Højskole.

Pia Søltoft

Hvad er et menneske?

Onsdag den 6. november kl. 19.00 i Stenløse konfirmandhus

For Søren Kierkegaard er et menneske ikke uden videre sig selv. Det skal vælge, vinde, finde, blive eller overtage sig selv. I den proces er der mange faldgruber.

Angsten er en slags drivkraft på vejen, fortvivlelsen er en afvej og troen, håbet og kærligheden er den eneste måde, hvorpå et menneske kan holde den rigtige retning i livet.?

Pia Søltoft er sognepræst og forfatter.

Christine E. Swane

Hvad betragtes som et godt liv – når man bliver gammel?

Tirsdag den 14. januar 2020 kl. 19.00 i Fangel sognehus

Aktiv og sund aldring bygger i vid udstrækning på sundheds- professionelle normer for det gode liv, hvor fokus alt for længe har været på vores fysik. For ikke at ligge samfundet til last skal vi bevise, at vi er aktive og sunde – ved at gå til fitness, så vi forbliver raskere, og være frivillige på plejehjemmet, indtil vi selv flytter ind. Pauser, hvile, refleksion, minder og stilhed defineres som fravær af aktivitet.

Men for ældre, som kan være syge, trætte og mætte af dage, kan det at bevæge sig udenfor eller hen til spisebordet være en aktivitet. Forskning fra plejehjem og fortællegrupper for ældre inddrages til at illustrere andre perspektiver på en meningsfuld alderdom, end den der defineres ud fra aktiv og sund aldring.

Christine E. Swane er direktør i Ensomme gamles værn, Forskningsleder og Kultursociolog, Ph.D.