Fangel Kirke
Kirkens historie og inventar
Opførelse og byggestil
Skib og kor opført omk. 1150 i rå marksten. Tårn og våbenhus tilbygget i 1400-tallet i teglsten. Samtidig har kirken fået indbygget hvælv og dele af korvæggen ommuret. På korets østgavl ses en flersidet pille - rester af et messespir fra 1400-tallet. Selve spiret forsvundet i midten af 1600-tallet.
Hestestenen eller Ridestenen
Til venstre for indgangsdør i våbenhuset ligger en tilhugget sten kaldet "Hestestenen eller Ridestenen". Den siges at være brugt når kirkeejeren skulle op på sin hest. Den har også været brugt ved kirkestævne, når degnen skulle oplæse officielle bekendtgørelser. Kirkens inventar.
Døbefont
Døbefont af granit - Nyborgtypen. Det eneste oprindelige inventar.
Alter
Altertavle fra 1894 med billede af Jesus og den samaritanske kvinde. Maleriet udført af Anton Dorph. Ramme samtidig i nygotik. Alterbord i renæssance fra 1593. I mange år skjult bag et forhæng, men i 1986 igen taget frem og restaureret.
Prædikestol
Prædikestol og lydhimmel i bruskbarok fra omk. 1650. På nordvæg et korbuekrucifiks i sengotisk stil fra omk. 1500.
Kirkebænke
Kirkebænke fra 1916 i skønvirkestil. I tårnrum hænger mindetavle over faldne i slaget ved Isted 25. juli 1850.
Orglet
Orglet er et Marcussen og Søn taget i brug i 2007 og har 15 stemmer.
Prædikestol
Korbuekrucifikset
Krucifikset har oprindelig hængt i korbuen.
Våbenhus og ligbåre
I våbenhus hænger ligbåre fra 1719. På den blev kisten i gamle dage båret fra hjemmet og til kirke. Brugen af ligbåre ophørte i slutningen af 1800-tallet.
Under båren indmuret i væggen gravsten over den sidste præst i Fangel Oluf Hansen død 1631. Stenen lå oprindelig foran alteret. Kirkegaarden.
Kirkegården
Kirkegården omkranses af i middelalderligt stendige med sengotisk indgangsportal med køreport og nåleøje. Huset til venstre for portalen er gammel degnebolig opført 1718. Fungerer i dag som sognehus.
Korbuekrucifiks
Fotokreditering
Billederne er venligst stillet til rådighed af Nationalmuseet: www.samlinger.natmus.dk.